Frankovka - pozdní sběr, barrique

Formát

0,75 l

Ročník

2019

Chuť

suché

Cena

280,-

Vína zrají v moravských nebo francouzských dubových sudech nejméně 6 měsíců. Víno je plné a přesto svěží. Víno zrálo ve francouzských sudech minimálně 8 měsíců. Vhodné je pro mastné pokrmy vepřového masa a zvěřiny.

P. S. Víno bylo vyrobeno v ne zcela příznivém ročníku 2013/2019 z velmi dobře zralých hroznů, kdy byly na keřích z běžné násady 15-20 a hroznů ponechány jen 3-4 hrozny. Hrozny byly odstopkovány, rmut byl macerován 24 hodin z důvodu zvýšení ovocnosti vína, poté byly přidány kvasinky. Kvašení probíhalo při nízké teplotě velmi pomalu po dobu 14 dnů. Po dokončení kvašení bylo stočeno pouze mladé víno – tj. bez lisování, bez čerpadla, které rozdrtí nakvašené matoliny a do vína se dostanou trpké rostlinné látky. Po 14 dnech bylo víno stočeno z hrubých kalů a po celý následující rok ponecháno venku. V letních měsících došlo k postupnému odbourání kyseliny jablečné. Koncem léta bylo víno stočeno do sudů barrique 1/3 nových 1/3 2 roky použitých a 1/3 3 a více let. Zde zrálo víno 14 měsíců během, kterých bylo víno každých 14 dnů doplňováno a 1 x bylo asi po 8 měsících zceleno (stočeno do jedné 5000 l nádrže) a opět naplněno do sudů. V lednu 2009 bylo stočeno do jedné nádrže a v srpnu stočeno do lahví bez ostré filtrace (nebylo filtrováno přes karton ani mikrofiltr, pouze přes křemelinu). Po celou dobu školení nebyla přidána exaktní síra. Síra, přítomná ve víně je původem z vinice a částečné kvasného původu.